We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

Pasulj

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj posjeduje veliku energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, željezo, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti stanice od raka i usporava rast tumora. Istraživači na “Harvard School of Public Health” su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Pasulj, spada u namirnice koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane, posebno snižva nivo LDL holesterola, takozvanog lošeg hlesterola. Osim što snižava holesterol i tako čuva krvne sudove on sadrži dosta kalcijuma. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana koja  se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegove opasne skokove u krvi, neutrališe želudačnu kiselinu i time umanjuje tegobe kod čira i otežanog varenja i sprečava nastanak kamenaca u žuči.  Pasulj je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora bjelančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Pasulj sadrži oko 55 ugljenih hidrata, 20% belančevina, 1,5 % masti. Sadrži kalijum u visokom, a natrijum u niskom procentu kao i kalcijum i gvožđe Od vitamina najviše B1, B2, B6, zatim vitamon C i katotene.

Compare