We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

Leblebija

Leblebija je mahunasta, belančevinska biljka i visokovredna namernica za ljudsku ishranu, jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka. Ostaci kultivisane leblebije su pronađeni na Srednjem Istoku i dokazano je da se nalazila u ljudskoj hrani pre 7.500 godina. Kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Zašto koristiti leblebiju u našoj ishrani?

1. Leblebije su bogate vlaknima i pomažu u gubitku težine

Leblebije su bogate kako rastvorljivim. tako i nerastvorljivim vlaknima. Dok rastvorljiva vlakna pomažu da žuč bude pod kontrolom, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Takođe čine da se osećate sito duže vreme.

2. Dobar su izvor proteina za vegetarijance

Mnogi vegetarijanci propuštaju proteine koji se mogu lako dobiti u hrani životinjskog porekla. Da biste izbegli ovo možete se opredeliti za obrok sa leblebijom i celim zrnom pšenice. Ovo je dobar izvor proteina bez dodatka kalorija i nezasićenih masti.

3. Mangan za proizvodnju energije u telu

Mangan je mineral koji u telu pomaže u proizvodnji energije. Šolja leblebija dva ili tri puta nedeljno je dovoljna da bi napunili baterije za celu nedelju. Najbolji način je da ih jedete kao užinu ili da ih skuvate sa malo soli.

4. Leblebija je bogata gvožđem i važan prirodni dodatak za žene

Leblebije su bogate sadržajem gvožđa i to je važan prirodni dodatak za žene koje imaju menstruaciju, laktaciju ili su trudne. Deca koja rastu takođe imaju koristi ako leblebiju uključite u njihovoj ishrani.

5.Stabilizuje nivo šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna u leblebiji pomoći će da šećer u krvi bude pod kontrolom. Ako ste otporni na insulin ili imate dijabetes, leblebije su dobre i oni pružaju stalnu sporo goreću energiju.

6. Dobra za vaše srce

Redovno uzimanje leblebija pomaže da snizite LDL ili loš holesterol u vašem telu. Visoki holesterol može izazvati moždani udar i srčane napade, a leblebije su prirodan način spuštanja lošeg holesterola u vašem telu. Leblebije takođe sadrže velike količine folne kiseline i magnezijuma koji su dobri za oči i povećan protok krvi.

7. Leblebije sadrže fitohemikalije koje deluju kao antioksidansi

Leblebija smanjuju rizik od raka dojke, štite od osteoporoze i kod valunga u menopauzi.

Compare